30 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3930 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi İle,

  1. İş veya hizmet sözleşmesinin belirli haller dışında işveren tarafından feshedilmesini yasaklayan düzenlemenin uygulama süresi iki ay daha devam etmek üzere 30.06.2021 tarihine kadar uzatılmıştır.
  2. Bununla birlikte, aynı maddenin ikinci fıkrası uyarınca, işçinin işveren tarafından tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayrılabilmesini ve bunun işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyeceğini öngören hükmün uygulanması da aynı kapsamda iki ay süreyle uzatılmıştır. (Bu nedenle nakdi ücret desteği uygulaması 30.06.2021 tarihine kadar devam edecektir)

Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, 25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemez.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.

Dolayısıyla, İş Kanununun Geçici 10. Maddenin birinci fıkrasında belirtilen istisna teşkil eden haller haricinde, işverenlerin işçilerinin iş ve hizmet sözleşmelerini maddede sayılan haller dışında feshetmeleri 30.06.2021 tarihine kadar mümkün olmayacaktır ancak 30.06.2021 tarihini geçmemek üzere işverenler işçilerini tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabileceklerdir.

Yararlı olması dileğimizle,

Paylaş