NOTERLERE TAŞINMAZ SATIŞI YETKİSİ VERİLDİ
28 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7413 Sayılı “Hakimler Ve Savcılar Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”1 01.07.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme ile artık Tapu Genel Müdürlüklerinin yanında Noterlerde de taşınmaz satış sözleşmeleri gerçekleştirilebilecektir.
Değişikliklerden sonra noterlerin yetkileri arasına;
- Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapmak,
- Taşınmaz satış vaadi sözleşmesini taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi halinde tapu bilişim sistemi vasıtası ile tapu siciline şerh vermek ve
- Taşınmaz satış sözleşmesi yapmak eklenmiştir.
Noterler tarafından düzenlenecek taşınmaz satış sözleşmelerine uygulanacak usul ve esaslar; 11.01.2023 tarihli ve 32070 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan “Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmaz Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”2 ile belirlenmiştir.
Taşınmaz satış sözleşmelerinin noter huzurunda düzenlenebilmesi için;
- Türkiye Barolar Birliği’nin e-randevu/başvuru uygulamasından e-Devlet kapısı kullanılarak elektronik başvuru yapılması gerekmektedir.
- Bu başvuru sırasında;
- Satış işleminin taraflarına,
- İşlem yapılacak taşınmaza ve
- İşlemin değerine ilişkin bilgi ve belgelerin Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi’ne (TNBBS) yüklenmesi gerekmektedir.
- Başvuru bilgileri ve başvuruya esas belgeler TNBBS üzerinden seçilen noterliğe iletilecektir.
- TNBBS’ye yüklenen bu belgelerin asıllarının ise randevu tarihinde, randevu alınan noterliğe ibraz edilmesi gerekmektedir.
Noterler, satışa konu taşınmaza ait bilgileri Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi’nden (TAKPAS)’tan sorgulamalı ve taşınmazın satışına engel hukuki bir durumun bulunup bulunmadığını tespit etmelidirler.
Taşınmazın satışına engel hukuki bir durumun bulunmadığı anlaşıldığında noterlerin taşınmaz satış sözleşmesini hazırlayıp taraflara imzalatmaları gerekmektedir. Sözleşmenin imzalanmasından sonra TAKBİS’e kayıt ve tescil işlemleri elektronik olarak
1 CERTEL, Abdulkadir, Ceza Hukukunda Zamanaşımı, Ankara, Seçkin Yayınları, 2008, s. 41
1 https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/06/20220628-17.htm 2 https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=40015&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5tamamlanmaktadır. Ardından taşınmazın tapu senedinin noterler tarafından yeni malike teslim edilmesi ile işlem sona ermektedir.
Noterler tarafından bu işlem için alınacak harç ve ücretler ise;
- Noterlik ücreti,
- Tapu harcı ve
- Döner sermaye hizmet bedelidir.
Noterler aracılığı ile düzenlenen taşınmaz satış sözleşmeleri damga vergisinden muaftır
Bu düzenlemelerle taşınmaz satışı işlemlerinin daha hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirilebilmesi ve Tapu Genel Müdürlüklerindeki iş yoğunluğunun azaltılması amaçlanmaktadır.
Yararlı Olması Dileğimizle,
B/A Hukuk Bürosu